spike

Kako si lahko?

Ko sem bila še kužek, sem te zabavala s svojimi vragolijami in te spravljala v smeh. Rekel si mi tvoj otrok in, kljub številu pogrizenih čevljev in nekaj uničenih blazin, sem postala tvoj najboljši prijatelj. Ko sem bila poredna, si zažugal s prstom proti meni in vprašal »Kako si lahko?« - a potem si se omehčal in me pobožal po trebuhu.

Moje hišno vzgajanje je trajalo dlje od pričakovanega, saj si bil zelo zaseden, a skupaj sva se potrudila. Spomnim se noči, ko sem se s smrčkom stiskala k tebi, poslušala sem tvoja zaupna sporočila in skrite sanje, verjela sem, da življenje ne more biti bolj popolno. Šla sva na dolge sprehode in tekanja po parku, vozila sva se z avtom, šla na sladoled (jaz sem dobila samo kornet, ker “sladoled škodi psom”, si rekel), in dolgo sem dremala v soncu, ko sem čakala, da ob koncu dneva prideš domov.

Postopoma si vedno več časa posvečal službi in delovnem uspehu ter iskanju človeške družbe. Potrpežljivo sem te čakala, te tolažila ob razočaranjih, nikoli te nisem grajala zaradi slabih odločitev, ali te pričakala z bučnim veseljem ko si prišel domov ali ko si se zaljubil.

Ona je zdaj tvoja žena in ni ljubiteljica psov – a vseeno sem jo z dobrodošlico sprejela v najin dom, pokazala sem ji naklonjenost in jo ubogala. Bila sem srečna, ker si bil ti srečen. Potem pa so prišli dojenčki in s tabo sem delila vznemirjenje. Bila sem očarana nad njihovo nežno barvo kože, nad njihovim vonjem in tudi sama sem hotela materinsko skrbeti za njih. Le ona in ti sta bila v skrbeh, da jih bom poškodovala, zato sem večino svojega časa preživela izgnana v drugo sobo ali v pasjo košaro. O, kako sem si jih želela ljubiti, a postala sem “ujetnik ljubezni”.

Ko so rastli, sem postala njihova prijateljica. Oprijeli so se mojega kožuha in se dvignili na svoje negotove noge, vtikali so prste v moje oči, raziskovali moja ušesa in me poljubljali po nosu. Rada sem imela vse v zvezi z njimi, njihove dotike – saj je tvoj dotik postal zelo redek – in branila bi jih s svojim življenjem, če bi bilo treba.

Priplazila bi se v njihove postelje in poslušala njihove skrbi in skrite sanje. Skupaj smo čakali zvok tvojega avta na cesti. Včasih, ko so te vprašali ali imaš psa, si iz denarnice izvlekel mojo sliko in jim pripovedoval zgodbe o meni. V zadnjih letih pa samo odgovoriš z “da” in zamenjaš temo pogovora. Iz “tvojega psa” sem se spremenila v “nekega psa” in žal ti je bilo vsakega stroška v zvezi z mano.

Zdaj se ti odpira nova karierna priložnost v drugem mestu, zato se boste preselili v stanovanje, v katerem niso dovoljeni ljubljenčki. Sprejel si pravilno odločitev za svojo “družino”, a nekoč sem bila jaz tvoja edina družina.

Bila sem navdušena nad vožnjo z avtom, dokler nismo prispeli v zavetišče za živali. Začutila sem vonj po psih in mačkah, vonj po strahu, obupanosti. Izpolnil si papirje in rekel “vem, da boste našli dober dom zanjo”. Skomignili so z rameni in te žalostno pogledali. Oni razumejo, kakšne so možnosti psa ali mačke srednjih let, kljub “papirjem”. Moral si povleči sinove prste z moje ovratnice medtem ko je kričal “Ne, očka! Prosim, ne dovoli jim, da odpeljejo mojega psa!” Skrbelo me je za njega, skrbelo me je, kaj si ga ravnokar za celo življenje naučil o prijateljstvu in predanosti, o ljubezni in odgovornosti ter o spoštovanju. Za slovo si me potrepljal po glavi, izognil si se pogledu v moje oči in vljudno odklonil, da bi vzel mojo ovratnico in povodec s seboj. Imel si rok v službi, in zdaj ga imam tudi jaz.

Ko si odšel, sta dve prijazni gospe rekli, da si verjetno vedel za svojo selitev že pred meseci, pa nisi niti poskusil, da bi mi našel drugi dom. Zmajali sta z glavo in vprašali “Kako si lahko?”

V zavetišču so do nas pozorni toliko, kolikor jim to dopušča zapolnjen urnik. Seveda nas nahranijo, a apetit sem izgubila že pred dnevi. Na začetku sem vsakič, ko je nekdo šel mimo moje ograde, pritekla v upanju, da si ti - da si se premislil – da so to bile samo grde sanje... ali pa sem upala, da je vsaj nekdo ki mu je mar, kdorkoli ki bi me lahko rešil. Ko sem se zvedela, da se ne morem kosati z razigranostjo srečnih kužkov, ki so neobremenjeni s svojo usodo, sem se umaknila v oddaljen kot in čakala.

Slišala sem njene korake, ko je ob koncu dneva prišla po mene in odtavala sem za njo po hodniku v 3z  # lo&eno so. Bla/no tihEsobo. .% /Ԛ /S G/stavil[lme je + mizo,Ee drgnda po F uesih i rekla ^j ne sqtbim. Le srcd t [P e razbalo v xičakonju, iočasn{  ^ Jpa semudi čRila olašanje'Ujetnj # H` >~ljubezT je prd8el doonca srjih dn:. ! ( #M Glede$a mojo>Paravo,-em bilIbolj !Y 1 $p zxkrbljeZ zanjo ]Breme,}i ga i=i, je & U ! ržko iQPto vem?tako kb sem pn{nala A 8 %@ vt!ko tvoh razpoženje,

 7 !װ

.Aežno Z zategjla _ =K U "@ obvjo okrod:mojih erednjij'tačk VN po "0 & ! 2 liih ji je@pritek`S solza4Polizb sem 3 , @ n~no dla na enan0način)ot sem-red 5 , mnjimi leo tolaűJla tebb Strokmno je ! = daknila/)otlo ico v moM~ žilo* p ? ? ! Občuti,a sem od in czla teK čina ۅ " !Ԉ & začen teči:xo mojentelesu_gzaspanjsem n ~ > se+5legla,@:o poglSTala v yi in T` !` 0 v1šepeta,a “Keo si lako?”=Rr> + ~B

# 2 , %0 + pmopremi!|boljš)kraj, der ne bUm S = prezra ali#orabljLa ali apuščea, :. 1 alha bi mqala sa poskrKti zase*– 5 ' ljpeč in\vetel *aj, ki ve popoboma ! /` # KQ dri2ačen m& tega smeljskd3a prostra. S < @ # rojimi zdnjimi Drobci ^ergije:#em ji . " ! 2 \premik ijem reʦ posku~la povECati, 5 U { dLmoj »M:ko si#hko?¨i bil 9menjenR 0 N  jej. NBenjen!5 bil u¢i, Moj '* ! # #jubljel GospoeLr. Vedq bom mwlila > #. nbMe in vf(no te c`m čak`Ca. Želk vam, e\ bi val .3 . vsi v {šem ŽJvljenjwizkazaj~ tolikiA ' !z !predannti. !T y KPec

!~ ! = align=justify> Opomb avtoriS:

$ $h ' # # !

/k / - $: Proso, upor`~ite jo"_a " # oz`ešča(e,6em> naޱaših " " % ' &{spletnh strane, na ofhožnicmb, na ,e ! tablah v zavetiščih in pri veterinarjih. Povejte javnosti, da je odločitev o sprejetju ljubljenčka v družino življenjska odločitev, da si živali zaslužijo našo ljubezen in skrb, da je iskanje novega doma za vašega ljubljenčka vaša odgovornost, da se za dober nasvet lahko obrnejo na lokalne dobrodelne organizacije ali združenja za dobrobit živali in da je vsako življenje dragoceno. Prosim, pomagajte pri preprečevanju usmrtitev in spodbujajte kampanje za sterilizacijo oz. kastracijo, ki zmanjšajo število nezaželenih živali.

Hvala.

Jim Willis

Predsednik The Tiergarten Sanctuary Trust, pooblaščen član društva The American Sanctuary Association in koordinator programa International Society for Animal Rights

Prevod: Bobi4ever Team

V skladu z avtorjevo idejo dovoljujemo uporabo prevoda kjerkoli, ob navedbi vira, portala www.bobi4ever.net.
Prosimo, uporabite jo čim večkrat!

Preberite še druge zgodbe na njegovi strani!

Bi posvojili psa?

Razmišljate, da bi posvojili psa? Dobro premislite, ali si ga res želite.... za naslednjih 10 in več let. Video