Integrity is telling myself the truth.

And honesty is telling the truth to other people.

Bojda prascev kar mrgoli. Tiste, ki žalijo na glas, je lažje prepoznati. Veliko težje gre s tistimi, ki svoja čustva dobro obvladajo, svoje umazane igre pa igrajo na skrivaj in od daleč, da ji nihče ne bi mogel ujeti. Sutton je sestavil ducat umazanih prijemov, ki jih običajno uporabljajo prasci. Seznam je zagotovo mogoče dopolnit na podlagi lastnih izkušenj.

Ducat umazanih:

1. Osebne žaljivke
2. Vdor v posameznikov osebni prostor
3. Nezaželeni telesni stiki
4. Grožnje in ustrahovanje, verbalno in neverbalno
5. Sarkastične šale in žaljive zbadljivke
6. Nesramna e-pisma
7. Statusne klofute z namenom ponižanja žrtve
8. Obredi javnega sramotenja ali statusne degradacije
9. Grobe prekinitve
10. Zahrbtni napadi
11. Nesramni pogledi
12. Obravnavanje ljudi, kot da so nevidni

Prijeme in postopke z lahkoto apliciram na nekaj ljubiteljev živali in živalovarstvenikov ter večino iz ducata označim s kljukico “že doživeto”. Prasci se najdejo tudi med tistimi, ki se sami ali pa s pomočjo drugih razglašajo za največje zagovornike pravic živali in edine sposobne oskrbe zapuščenih. Moje izkušnje kažejo, da se poslužujejo enakih prijemov, morda bi celo seznam lahko še nekoliko dopolnila.

Podobno kot piše Sutton tudi sama verjamem, da so konflikti in tudi burni prepiri, predvsem konstruktivni o različnih pogledih in idejah, koristni. To potrjujejo tudi raziskave, ki kažejo, da dosegajo boljše rezultate in razvijajo boljše ideje skupine, ki se znajo prepirati v ozračju medsebojnega spoštovanja, brez zlobnih osebnih vložkov.

Andy Grove, soustanovitelj in direktor računalniškega giganta Intel menda slovi po tem, da vse po vrsti spodbuja, da mu dokažejo, da se moti.
Dragi moji nasprotniki z vodjo vred, prosim, dokažite mi, da se motim, ko pišem o moralni spornosti dobičkov, predvsem tistih, ki so posledica (tudi) donacij. Dokažite mi vsaj to, da se motim, ko pravim, da gre za dobiček, ko komentiram uradno objavljene podatke iz ajpesovih evidenc. Meni pripisana norost in/ali zaljubljenost pač nista nikakršna dokaza, sodita pa med ducat umazanih prijemov.

Na nekem drugem forumu se je razvila debata (tudi tam ni šlo brez vložkov iz ducata umazanih) tudi o tem, da se z napotitvijo v neko zavetišče podpre delovanje zavetišča. Sama trdim, pri čemer neomajno vztrajam, da pes ni kriv, da se znajde v tem ali onem zavetišču. Zavetišča se podpre ali pa ne na druge načine, kršitelje, ki ne izpolnjujejo nalog, ki jim jih narekujejo predisi, pa se prijavi pristojnim. Vsi psi v vseh zavetiščih si zaslužijo najmanj minimum, ki jim ga zagotavljajo predpisi. In prav vsi si zaslužijo naše sodelovanje pri omogočanju bivanja v zavetišču čez 30 dnevni rok. V zvezi s tem, mi je bilo zastavljeno vprašanje po analogiji s psi pri šteparjih.

Analogije med zavetišči in šteparji jasno ne vidim (in sem prepričana, da je ni), ko pa smo že pri tem, pa jo vidim drugje.

Zakon o zaščiti živali predvideva tudi skrb za zapuščene živali. Občinam nalaga, da na vsakih 800 registriranih psov zagotovijo mesto v zavetišču. Zagotovitev zavetišča je lokalna zadeva javnega pomena in se opravlja kot javna služba. Stroške do 30 dnevne namestitve in oskrbe zapuščene živali v zavetišču krijejo občine, v katerih so živali najdene. Ne najditelj in ne žival nimata možnosti izbirati zavetišča, življenje živali je predvsem po 30 dneh povsem v rokah vodje zavetišča. Do nove priložnosti v novem domu imajo pravico prav vse, ne glede na zavetišče v katerem se nahajajo. Če so živali naša kolktivna odgovornost, potem smo po 30 dnevu kolektivno in moralno odgovorni za vse enako.

Naša pravica je vedeti kako zavetišče izpolnjuje obveznosti, ki jim jih nalagajo predpisi in naloga, da kršitve prijavimo. Tržna logika podpiranja in promoviranja boljših v tem primeru dela krivico živalim v zavetiščih, ki si jih niso same izbrale. Tržna logika lastnikov zavetišč v ničemer ne prizadane, saj sprejem živali in poslovni rezultati niso odvisni od podpore množic, pač pa od števila zapuščenih oz. v zavetišče sprejetih živali. Število neoddanih in/ali v skrinjo pospravljenih živali v ničemer ne izboljšuje pogojev za vse tiste, ki še prihajajo. Za uspešno poslovanje zavetišča je dovolj kritična masa zapuščenih živali in njihova evtanazija 31. dan.
Z gorečim usmerjanjem posvojiteljev v svoja priljubljena zavetišča (namesto v iskanje njim najprimernejšega psa) se lastnikov neizbranih (trej slabših?) zavetišč v ničemer ne prizadane, se pa pse, ki niso prav nič krivi, da so tam.

Psom, ki so tam in tistim, ki se bodo tam še znašli pomaga pritisk javnosti, spodbujanje posvajanja iz zavetišč namesto nakupov, prijavljanje opaženih nepravilnosti in neizpolnjevanja Pogojev za zavetišča za zapuščene živali, zahtevanje informacij javnega značaja, pa še kaj bi se našlo.

Če pa je govora o podpori in tem, da se s posvojitvijo podpre cela veriga postopkov, potem vidim analogijo tudi malce levo in desno. V debati je bilo omenjeno tudi, da pač ne gre podpirati zavetišča, ki ob opisu psa zapiše, da je primeren za na verigo. Sama takega oglasa nisem zasledila še nikoli, naj bi bilo pa zavetišče Meli, ki naj bi tako oglaševalo pse. Še vedno pravim, da pes ni kriv in nobenemu posvojitelju psa ni treba dati na verigo, tudi če v oglasu piše, da je za to primeren . Ampak delovanja takega zavetišča ne bi bilo za podpirati. Prav, govorimo o podpori. Zavetišče Meli tesno sodeluje z vodjo zavetišča Horjul,  v klubu združenih zavetišč s prej omenjenima pa so še zavetišče Zonzani, zavetišče Mala hiša in zavetišče Oskar (Vitovlje). Združenja ponavadi združujejo tiste, ki zasledujejo sorodne cilje, podobno misleče torej. Če potegnem torej analogijo na podpiranje celotne verige postopkov in procesov – podpiranje kogarkoli izmed 5 prej naštetih pomeni tudi podpiranje oglaševanja psov za na verigo? Pa podpiranje produciranja psov v zavetiščih, kot se je primerilo lani v Zonzaniju in izogibanje predpisom kot se je pred nekaj dnevi zgodilo zavetišču Zonzani, ki v predpisanem roku ni prišlo po poškodovanega mačka? Namesto njih je zanj poskrbela Mačja hiša.
Ampak veriga je pač veriga, združenje pa združuje podbno misleče. Ali kot je na spletni strani zapisal predsednik združenja prej naštetih zavetišč:

Decembra leta 2010 smo se oskrbniki petih slovenskih zavetišč za hišne živali zbrali v Trebnjem in ugotovili, da imamo pri svojem vsakdanjem delu zelo podobne težave, interese in cilje.

Kako je torej z analogijo in kaj vse podpirate, ko goreče zagovarjate koga izmed petih prej omenjenih? Ker če podpirate kogarkoli, potem podpirate tudi združenje in vse ostale združene, saj imajo podobne interese in cilje. No, tisti, ki pač to počnete. Jaz še vedno pravim, da je bistvo pravemu posvojitelju pomagati najti pravega psa. Psi niso krivi ne ker so v zavetišču, in ne ker so v “napačnem”.

Come on now, who do you
Who do you, who do you, who do you think you are?
Ha ha ha, bless your soul
You really think you’re in control?

komentarjev: 12 v “Integrity is telling myself the truth.”

  • all pravi:

    U, ducat umazanih, dobro tole, eni določeni bivši bi kar kakšno številko pobrali lahko. Sicer pa fajn zapis.

  • Sleepy pravi:

    :D Meni je tudi všeč tale ducat. Dobim eno tako hecno asociacijo na Ducat umazanih in 5 združenih (pripovedka o bumerangu in krompirjih). No, mogoče se pa temu celo navdih lahko reče. xD

  • renata pravi:

    Kar dobro napisano, sploh za eno norico. :)

    So pa združenja zanimiva reč. Sploh takšna, ki na prvo mesto razlogov za nastanek postavljajo skupne težave (hm, s tisto grozno civilno družbo morda,ali pa z noricami?) na drugo interese (živali?)in nato cilje.

    Manjkajo mi tudi kakšni dosežki. Morda pa so se tako zelo zadržali na prvem cilju, to je pri “izmenjavanju izkušenj”, da je za druge, tiste tako lepobralne o etičnem odnosu, kvalitetnejših storitvah itd, zmanjkalo časa in volje. Samo ugibam, seveda in se, žal, kakšnih konstruktivnih konfliktov ne nadejam.

    Mi je pa všeč, no, da so tudi tam, tako kot na našem forumu, pogruntali, da so skupaj močnejši. :)

  • Sleepy pravi:

    :D :D :D pa še sreda ni danes :D

    Mene tudi združenja fascinirajo. Za začetek si predstavljam, da se združujejo fizične in pravne osebe, ki imajo skupne interese. Očitno imamo kot kaže vsaj eno združenje, ki na prvo mesto postavlja skupne težave. Tudi prav, so pač združeni v težavah. Če predpostavljamo, da je svet nor, potem bi znalo bit, da imajo težave z noricami, ker pa s(m)o tudi norice del civilne družbe, jih imajo zagotovo tudi s civilno družbo (pa saj tega niti ne skrivajo, pravzaprav). Del civilne družbe so prav gotovo tudi donatorji. Težave torej s tistimi, ki vse skupaj financiramo malo po dolžnosti, malo pa še iz lastne dobre volje?

    Težave s civilno družbo, javnostjo torej, so mi res zanimive. Nadzor širše javnosti naj bi bil namreč izrednega pomena in potreben vedno, ko gre za porabo javnih sredstev. Le kaj bi torej lahko bili skupni interesi na drugem mestu? Kako onemogočiti civilno družbo pri izvajanju njenih nalog za kar podlago najdemo v predpisih? In cilji? Morda bi bilo preveč predrzno, če zapišem misli, ki se ponujajo same.

    Hehe, dobre stvari se rado hitro pobere, pa tudi če zrastejo na zelniku nadležne civilne družbe. Škoda je le, da se bojim da je tisti “skupaj” zelo ozko usmerjen in obljublja večjo moč le peščici…

  • helena pravi:

    Meni pa je tehle 5 fantastičnih predvsem in edinole smešnih. Nobenega drugega pomena ne vidim v združenju, tudi nekih (nobenih) rezultatov ni za videt. Sicer ne vem, ali bi se besedilu na naslovnici smejala ali glasno jokala.
    Ker dve od petih tafanstastičnih precej dobro poznam, tako, da sem se raje odločila za glasen krohot.
    Grem bruhat zdele, da se bom lahko potem naprej krohotala.;)
    Krvnik, angel, doza in dokazano najbolj butast človek v vesolju, ostalih ne poznam….a zaradi tele izjave dobim spet kakšen tapotreben oglas na ttx. mogoče??<3<3<3

  • Sleepy pravi:

    Hehe 5 fantastičnih :D Mi je všeč za naslov kakšne pripovedke :D Ko sem bila še majhna sem imela slikanico Pet prijateljev. Na vsaki strani jih je bilo manj, ker se je nekdo nekje nekako zataknil in “izgubil”. Na koncu je ostal en sam…

    Ne vidiš pomena? Kako ne, če jih pa združujejo težave s civilno družbo in radovedno javnostjo? Se je treba združit v boju zoper to nadlego, k sreči pa rezultatov še ni in upam, da jih tudi nikoli ne bo, vsaj tovrstnih ne. Kakšno posebno korist za živali pa v tem konkretnem združevanju jaz res ne vidim (morda bolj v zavarovanju lastnih profitov in ozkih, vase usmerjenih interesov).
    Sem od nekdaj prepričana, da je smisel vsega našega “boja” in združevanja v tem, da dosežemo kritično maso, potrebno za premik v odnosu do živali in da je cilj, da bodo enkrat zavetišča bolj kot ne prazna. No, nekako mi je v zadnjem času psotalo jasno, da se pri temu cilju fantastični ne vidijo zraven…

    Aja, ttx si že dobila, mogoče boš zdej deležna česa izvirnejšega. Mogoče TV oglas? :D :D :D

  • helena pravi:

    Mogoče pa Tv oglas, who knows?? :)

  • Sleepy pravi:

    Glej da ga ne pozabiš posnet :) ))

    Aja še tole. Mislim da pozabljam povedat, pa zna bit, da puščam odrta vrata za napačne iterpretacije.

    Grove je v svojih govorih povdarjal, da je njegov namen iskanje resnice in ne omaloževanje ljudi. Tudi moj namen je tak – iskanje resnice. Z leti se je skozi moja ušesa sprehodilo veliko laži, nasprotujočih si zgodb in podatkov, obtožb in še marsičesa. Nekje tu vmes se mora zagotovo skrivat tudi resnica. Mogoče se jo še da najti in tak je moj namen. Se mi zdi, da si jo zaslužimo mi, in da si jo zaslužijo zapuščene živali.

  • Sleepy pravi:

    Eh ne 5 prijateljev, 5 zamorčkov je bilo. In na koncu je ostal le en zamorček sam…
    V bistvu mi je bil vedno žalosten konec. :)

  • zanimivo pravi:

    Iste ptice skup lete.

  • kami pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=Iza9VN-48-s
    ta del o muzki za dekleta izpod 12 let je čisto res ;)

  • Sleepy pravi:

    :) )))) fantastičnih 5 torej. Tudi prav :) ))))
    Prejle, ko sem prišla domov je Adi Smolar našim zverem prepeval (iz radia) Kaj zato, če čisto nič ne štima, ob televizorju srečna smo družina… No, pa lahko televizor za fantastičnih 5 zamenjamo in smo srečna družina :) )))

Kategorije
  • Ni kategorij
Arhiv