Thank you for wasting my valuable time

Konec tedna za zaposlene in prostovoljce obalnega zavetišča običajo ni ravno čas namenjen počitku. Ob lepih sončnih dnevih je sprehajalcev več, z njimi pa tudi več dela v zavetišču. Sončni žarki radi na izlet na obalo zvabijo tudi druge obiskovalce iz notranjosti, ki nas zaskrbljeni za domnevno izgubljene živali zaposlijo tudi z delom na terenu. Običajno z najditelji zapuščenih živali ni kakšnih posebnih težav, predvsem s tistimi iz obale ne. Nekoliko drugačne pa so v zadnjem času moje izkušnje z zaskrbljenimi gosti in obiskovalci obale. Ob izraženi skrbi za domnevno videnega izgubljenega psa bi bilo lepo, če bi se vsaj javili na telefon. Neredko je namreč potrebna še kakšna komunikacija, predvsem takrat, kadar “očividec” psa ne more zadržati. Še vedno se držim nenapisanega “pravila”, da se raje jaz zastojn odpeljem na teren, kot da nekje trpi žival, se pa tega ne spodobi izkoriščat. Zavetišče ima čas najdeno žival sprejeti v roku 24 ur, poškodovano pa 4ih. Zaposlovanje zaposlenih in prostovoljcev kar tako za zabavo in malo za hec, ni ravno na mestu in ne vodi h kakšnemu povečanju koristi za živali, prej nasprotno, v več formalnosti.
Predpisi pa tako in tako časovni okvir, v katerem je treba žival prevzeti, določajo vsem zavetiščem enako, tudi zasebnim, le da je razlika v tem, da kdo od zasebnikov ne pride niti po poškodovano žival, jaz pa se zapeljem “zastojn”…

Tudi sicer je zadnje dni dogajanje nadvse pestro. Po umoru Tineta Resnika iz Litije prihajajo na dan mnoge “zanimivosti”.  V časopisih je mogoče prebrati, da se je med psi, ki so bili zaseženi med preiskavo umora, znašla tudi psička v lasti ODPMŽ. To je žal pač dejstvo, ki pa pri vsej zgodbi ni in ne more biti najpomembnejše, v fantastičnih glavah pa razvnema domišljijo do neslutenih razsežnosti.

Umorjeni, ki v obalnem zavetišču psice ni posvojil, naj bi sam na dveh ali treh lokacijah vzrejal predvsem ameriške stafordširske terierje in jih uril za pasje borbe. Pasje borbe seveda sodijo med prepovedana dejanja in med mučenje živali. Na posestvu umorjenega naj bi našli sledove,  ki porajajo sum, da naj bi se v objektu odvijale pasje borbe, ki naj bi jih prirejal umorjeni. Sum bo policija na podlagi zbranih dokazov verjetno morala potrditi ali ovreči. Pa je podatek kljub temu še kako priročen za namigovanje, da naj bi obalno zavetišče pri tem sodelovalo (ali kako naj razumem vprašanje kako se je obračunavala obrabnina? Do sedaj nisem vedela niti, da se to počne. Eni očitno pač vedo…). Ne le to, to je celo najpomembnejši podatek v vsej zgodbi, v kateri se pozablja na soudeleženost nekdanjih policistov, domnevno tudi veterinarjev, ki naj bi pse po borbah oskrbovali, na še 14 psov, za katere težko verjamem, da jih čaka svetla prihodnost in pa morebitno razsežnost organiziranja pasjih borb. Težko namreč verjamem, da so se zaseženi psi spopadali med seboj, pa koga to briga, ko pa je med zaseženimi psi tudi psica v lasti ODPMŽ. To je vendar najpomembnejše. Se morda še spomnite, da je bilo zaseženih psov 15?

Dejstvo, da je bil sum mučenja živali podan že l. 2006, je lahko spregledati, čeprav je bilo Petri Mohar iz ljubljanskega društva za zaščito živali ob ogledu takrat takoj jasno, da so psi, ki so bili poškodovani po glavi, tačkah in prsih, brez dvoma uporabljani za pasje boje (Delo, 19. 11. 2011). Veterinarska inšpektorica kljub ranam in brazgotinam ni ugotovila kršitev.
Glede na to, da se do nedavnega umora ni zgodilo nič, je mogoče sklepati, da je bilo ljubljansko društvo z odgovorom inšpektorice zadovoljno. Tudi policiji naj ne bi nihče naznanil kaznivega dejanja ne takrat in ne kasneje.
Morda pa je lažje v stilu Maje Kos meniti, da je največ rejcev z nečednimi nameni (kako priročno) ravno v Kopru, kot pa se ukvarjati s primerom, ki ga imaš pred nosom in ga pripeljati pred sodišče, kadar sumiš, da gre za očitno kaznivo dejanje. Ali pa morda “Brez dvoma so jih uporabljali za boje” ni dovolj močen motiv, če ne gre za pse obalnega zavetišča? Morda pa bo Maja Kos iz ljubljanskega društva s svojim mnenjem (vedenjem?) razsvetlila koprske veterinarske inšpektorje, ki bodo lahko na podlagi njene prijave stvari raziskali. Psi si res ne zaslužijo, da bi se borili v pasjih borbah, in če kdo ve, da se jih za take namene vzreja, pa ne ukrepa, molče sodeluje pri njihovem trpljenju in ga podpira.

Kot je za Dnevnik pojasnila Andreja Bizjak so na psih, ki so jih našli tokrat, opazili stare rane na predelih tac, glave in prsnega koša. (Dnevnik, 15. 11. 2011)
Šlo naj bi za običajne rane, ki jih psi utrpijo pri nelegalnih borbah. Kakšne rane potemtakem utrpijo psi pri legalnih borbah sicer ne vem, vem pa, da ob pretepu psov, predvsem kratkodlakih, lahko pride do podobnih poškodb. Od kod sledovi poškodb na teh psih bodo odkrivali verjetno pristojni. Ob tem je zanimivo to, da inšpektorica vurs l 2006 ob podobnih ranah ni ugotovila kršitev in je torej moral biti sum mučenja živali ovržen, tokrat pa ob podobnih poškodbah tako zelo drugačni ukrepi.  Komu in kdaj torej verjeti? Še “dobro”, da se je zgodil umor…

Drži tudi dejstvo, da se je v kalvariji omenjenih psov znašla tudi psica v lasti ODPMŽ. Kako je do tja prišla, bodo verjetno preiskovali pristojni, ki raziskujejo kazniva dejanja v zvezi z umorom Tineta Resnika iz Litije.  Samo dejstvo, da je bila psica na njegovem posestvu najdena, pač ne potrjuje suma, da naj bi v borbah tudi sodelovala. Nenazadnje v medijih razen izpisa iz CRP, na katerem je videti le to, da je lastnik nekega psa (in ne nujno te psice) ODPMŽ, ni bilo videti veliko. Manipulirati in upravljati se da pač tudi s podatki, še zlasti kadar se jih predaja v roke “plemensko pripadnih” avtorjev prispevkov. Ob dejstvu, da se največ govori ravno o tej psici, ne morem spregledati, da ni bilo ob tem vsaj še objave kakšnega veterinarskega poročila, ki bi nakazovalo, da bi psica lahko sodelovala v borbah.
Pa pustimo ob strani tudi fantastično spregledano dejstvo, da psica ima posvojitelja, ki ima tudi razlago, kako se je psica znašla pri umorjenem. Policija in tožilstvo, če se ne motim, sta organa, pristojna za preiskovanje kaznivih dejanj, kamor sodi tudi mučenj živali. Ob zbranih dokazih na koncu sum ovržejo ali potrdijo. Komu verjeti je subjektivna odločitev vsakega posameznika, za sodbe pa so na koncu sodišča. Zgodba ima z druge, v medijih nepredstavljene plati, še veliko nelogičnosti. Verjetno bodo do njih prišli tako ali drugače tudi policisti, v kolikor še niso. Se zanašam na to, da so bile kazenske ovadbe proti društvu tudi v resnici podane.
Dogajanje ob tej psici lahko razumem le kot njeno (nadaljnjo) zlorabo, saj se kljub zahtevam po posredovanju št. čipa in vrnitivi psice ni zgodilo nič. No, razen objav v časopisih in na TV. Upam, da kljub vsej vnemi ob tej psici ne boste pozabili na tiste, ki so morda še nekje pri svojih živih lastnikih. Morda kje v okolici Litije, morda kje drugje. Psi iz te zgodbe so bili namreč zaseženi, ker se je zgodil umor. Ob vsem poznavalstvu Maje Kos o pasjih borbah, na katerega je mogoče  sklepati iz zapisa v Dnevniku (Dnevnik, 15. 11. 2011), je prav neverjetno, da nihče ni vedel nič o pasjih borbah na Tepah, ve pa se za domnevne rejce na koprskem…

Pasje borbe so ne samo zloraba psov, sodijo tudi med dejanja, ki jih Zakon o zaščiti živali prepoveduje! Gre za kaznivo dejanje, in če kdo zanj ve, ali pa ve, da so psi vzrejani za namene pasjih borb,  (razen Maje Kos…) mora to prijaviti policiji ali območnemu uradu VURS. Psi sami ne morejo poklicat in ne morejo povedat…

 

komentarjev: 50 v “Thank you for wasting my valuable time”

  • mateja pravi:

    Priznam, da je tudi mene presenetilo, kako hitro se je ljubljansko društvo vdalo (vsaj tako je razvidno iz tistega poročila, ki so ga objavili na spletni strani). Koliko prijav je bilo podanih v primeru hrtov v Kranjski gori? Zagotovo več kot ena. Aja, točno: tam je nekdo drug prijavljal mučenje živali.

    Druga stvar, ki me je (neprijetno presenetila), pa je bil odziv posameznikov na razkrito tragedijo. Pravičniški duh, ki je preveval nekatere, se je po FBju stopnjeval že do naslade. Ni važno, da je bilo mučenih xy živali, da teh 15 psov najbrž ne čaka nič lepega, važno je, da lahko nekdo, ki mu po pisanju sodeč kljub delu v zavetišču zakoni niso povsem jasni, vloži prijavo proti Obalnemu društvu. Najbrž kaj drugega niti ne gre pričakovati od osebe, ki s sliko v svojem profilu namiguje na ščuvanje psa na prostovoljke, ki so si drznile preveriti pravilnost njegovega delovanja.

    Odkar sem prebrala prvič o tej zvezi Fantastičnih pet (in to prav na tem blogu), sem se spraševala o namenu povezovanja petih tako razvpitih zavetišč. Večja etičnost pri delu najbrž ne bo cilj, saj je večina “fantastičnih” znana ravno po tem, da mirnega srca pospravijo v skrinje kar velik delež psov in še večjega mačk. In da se niti ne trudijo izboljšati svojega dela. V korist živali, seveda, ne kapitala. Da gre za vpliv na cene, dvomim, saj je bila po mojem mnenju že prej odprta možnost kartelnega dogovarjanja cen storitev in deljenja občin.

    Pa sem zadnjič opazila omembo, da je ob tej aferi Fantastičnih 5 zahtevalo, da se izloči predsednico Obalnega društva iz strokovnega sveta za zaščito živali. Prav lahko si predstavljam, da je po tem stolčku hrepenelo slave željno srce vsaj ene(ga) vodje (fantastičnega) zavetišča. Me prav zanima, če so zraven podali tudi predlog, s katerim od fantastičnih naj bi nadomestili prostor, ki ga zavzema po reakciji sodeč vseh tragedij kriva predsednica društva. Bi njeno mesto radi nadomestili s tistim, ki je mačke po 3 dneh bivanja v zavetišču brez obvezne karantene oddal naprej, pa se niti slučajno ne spomni komu, kako in zakaj? Morda tistemu, ki trdi, da ima itak 90% mačk FIV in ima temu primerno smrtnost? Ali tistemu, ki se mu ne zdi vredno priti po poškodovano žival v zakonskem roku 4 ur, niti po npr. 12 urah? Ali rajši tistemu, ki na prijavo najdbe poškodovane živali odgovori z: občina nima €, se slišimo čez par dni?!
    Nekaj gnilega je v zavetiški sceni, res. Ni konca sprevrženim igram in samo zato, ker namesto enega zdaj nastopa pet povezanih zavetišč, ni igra čisto nič bolj čista. Kvečjemu slabše. Škoda za živali, ki se meri pa v številu trupel nesrečnih bitij, ki so kriva samo tega, da so se znašla v “fantastični” občini, pa gre v stotine pobitih revežev.

  • mateja pravi:

    Dodajam še citat Tomasija, ki po mojem mnenju najbolje ponazarja vodilo Fantastičnih pet: “Se vogliamo che tutto rimanga come è, bisogna che tutto cambi” – oz. “Če hočemo, da vse ostane, kot je, je treba vse stvari spremeniti.”

  • Sleepy pravi:

    :) ))) Pa ne vem kdo že poje, da bolj ko se stvari spreminjajo, bolj ostajajo iste…

    Ja, tale pravičniška akutna empatija predvsem pri tistih, ki bull psov še marajo ne ravno, je tudi mene negativno presenetila. Se mi sem in tja zazdi, da me prav nič ne more več presenetit in da nižje pasti se ne da, pa mi kdo vedno znova dokaže, da se motim. Izkoristit tragedijo za sproščanje dolgo prikritega sovraštva al kaj bi se temu reklo, in se ob tem še skrivati komu za hrbet (ne ne, niti slučajno ni niti sledu o manipulaciji), je res precej nizkotno. Na tisto zahtevo po izključitvi Andree iz strokovnega sveta pa sem med pisanjem pozabila. Me prav zanima s čim jo utemeljujejo. S tem, da jo ima en(a) od možnih kanditatov/inj nekje še bolj v želodcu vse od kanskega imenovanja? Morda pa fantastičnim ni všeč ideja, da vlaga vse napore v podaljšanje 30 dnevnega financiranja bivanja živali v zavetišču? Za zmanjšanje števila zapuščenih živali verjetno to res ni najbolj racionalen pristo in morda bi fantastični problem hitreje rešili. S pospravljanje v skrinje, recimo. Enim gre to lažje od rok, pa obalnemu zavetišču očitajo (seveda raje ne preveč na glas) tudi to, da kakšen pes umre od starosti. Ja ti šment, mora biti res hud greh pustiti živa bitja, da umrejo naravne smrti.

    Ja, med fantastičnimi je zagotovo kar nekaj kandidatov, ki bi verjetno bolje služili potrebam občin, čeprav stavim na eno zvezdo, ki bi si v resnici želela zamenjati Andreo v strokovnem svetu.
    Sprevrženim zavetiškim igricam res ni videti konca. Jaz se sprašujem le še to, ali manipulirani v resnici ne vidijo dlje od svojega nosa ali jih vse skupaj tako zelo združuje ljubezen do denarja, da jim je vseeno kdo manipulia in kdo je zmanipuliran. Ne, osebnih maščevanj v njihovih nikakor ni mogoče zaslediti…

    Američani pravijo put your money where your mouth is. Morda pa bo Maja vložila kakšno prijavo zoper rejce psov za borbe v Kopru, pa morda bodo prijave in ovadbe v resnici romale na pristojne službe namesto k novinarjem, pa morda se bo o morebitnih pasjih borbah na naših tleh prav zaradi psice iz obalenga zavetišča govorilo več in se iz vseh teh zlonamerno uporabljenih informacij vendrale kaj dobrega izcimi za pse, ki nimajo te sreče, da bi bili odkriti zaradi preiskovanja umora. Ker suma mučenja živali zaradi pasjih borb očitno ni bilo vredno preiskovati, dokler se v osrčju zgodbe ni pojavila obala. Vse je za nekaj dobro! :D še vedno pa upam, da razen morda redkih izjem nimamo problema z organizacijo pasjih borb… Morda pa nas Maja kdaj razveseli s kakšnim prispevkom na to temo.

  • jasna pravi:

    - Se lahko tukaj v komentarjih grdo govori in preklinja? Ker me močno mika.
    - Nikoli mi ne bo jasno, kako se je “najbolj boljše” zavetišče spravilo v španovijo z ostalimi štirimi, po vsej greznici, v katero so svoj čas tlačili najbolj Meli in Zonzani.
    - Ta scena je tako prefinjeno pokvarjena, da se mi resnično prav zares postavlja množica vprašanj, za kaj sploh gre. Za pametovanje, maščevanje, prepotenco, hinavščino, zaslužke, dobičke in čisto nekje proti koncu za kakšno žival?
    - Drage punce, ki tukaj pišete in komentirate in poznate zadeve dosti bolje od mene, ki nisem članica nobenega društva, niti prostovoljka, sem samo občasna donatorka matičnemu zavetišču, skrbnica psov in ljubiteljica vseh živali, pa stranska opazovalka vseh teh scen….torej, ali se vam ne zdi, da je čas, da pridejo na dan še ostale nemarnosti, o katerih se sem pa tja kaj prebere, pa ne konkretizira? Da se torej resnično nalije čistega vina in se nekaterim zapre umazane gobce?

  • mateja pravi:

    Lahko si predstavljam, da je glavni pobudnik zveze fantastičnih uporabil večjo aktivnost društev, ki spremljajo in kritizirajo delovanje zavetišč, kot grožnjo, ki ogroža njihovo dolgoročno blagostanje. Spomnim se, kako se je pred dobrim letom dni na nekem forumu kritiziralo ponujeno pravno pomoč pri podajanju prijav glede mučenja živali in/ali neizpolnjevanja obveznosti zavetišč. Kaj hujšega! A zdaj bomo pa prijavljali vse po tekočem traku ali kaj? Kajti osveščen državljan, ki se zaveda dolžnosti zavetišča in pravic živali, je slabemu zavetišču naravni sovražnik št. 1, zato je treba stigmatizirati vsako aktivnost, ki bi vodila v povečan obseg dela zavetišč(a).
    Grožnja št. 2 so zavetišča oz. njihovi sodelavci/prostovoljci, ki si drznejo ugovarjati Eni resnici in jih je zato treba potolči z vsemi sredstvi. Če to delaš v družbi štirih drugih, se očitno breme krivde porazdeli, saj se lahko vedno delaš žrtev, nekako v stilu: jaz nisem tega hotel, oni 4 so to povzročili! Včasih pa s kakšno izmišljeno afero ošvrkneš še kakšno zavetišče, ki se ne meni za provokacije, da stvar ne zgleda preveč na osebnem nivoju, pa je!
    In potem je tu še glavna nagrada: udeležba v strokovnem svetu. Ne bi me presenetilo, če bi bil to kar glavni razlog za formiranje “fantastične” naveze, saj bi tako lahko oseba, željna položaja kot Golum prstana, v vsakem trenutku trdila, da jo podpira polovica slovenskih zavetišč (pa pustimo ob strani, kakšnih zavetišč).

    Kar se tiče novinarskega dela, pa ostajam (raje) brez komentarja, moje mnenje o fakulteti, ki producira take, ne more biti nižje, kot je že. In če se spomnim, da je prav ta oseba enkrat očitala nekomu (ki za razliko res kaj stori), da vse, kar naredi dobrega za živali, pokvari, ko prime tipkovnico v roke…ccc

  • all pravi:

    Nisem v nobenem društvu, nisem niti prostovoljka, zgolj posvojiteljica in donatorka, ko mi denarnica to dopušča. Se mi je zdelo to pomembno napisat, ker tisti, ki ne vidijo dlje od svojega nosu ne vejo, da lahko fantastične tačke zje*ejo tudi njih, če ne bodo podpirali na prav način. Da ti ni treba bit v društvu, da bi v kaj podvomil ali kaj vprašal. Da menda s(m)o ljudje, ki tudi razmišljamo in kaj pač vprašamo. Ups. Se mi zdi pomembno to zapisat tudi zato, ker imam občutek, da nekako “v javnosti” vlada neko prepričanje, da se določene stvari pišejo in sprašujejo samo zato, ker si ljudje želijo nagajat. Nope, ene, npr. mene, kaj preprosto zanima. Mislim, da me sme.

    Danes bo prispevek na Preverjeno o tej zadevi. Me prav zanima, ker sodeč po napovedniku se govori, da so nekateri psi nevarni ljudem? To zelo težko verjamem. Res, res težko. Mogoče kakšen poseben pes, ne pa kar vsi. No, moram najprej vidt prispevk, upam, da bo na nivoju.

    Pa še nekaj si želim. To, da bi Hajdinjak nehal ubogo prestrašeno psico (to, ki je iz obale) vlačit po tv-ju. Namesto paradiranja z njo v rokah, bi se lahko začel ukvarjat z rehabilitacijo nje in ostalih.

    Aja, saj res, niso važni psi. Važen je ego.

  • Sleepy pravi:

    Psi? Kateri psi? ;)
    Zdejle samo tole na brzino – ni ta psička, ki jo g. Hajdinjak vlači po TV, iz obale. Zdej grem pa videt, če še znam TV vžgat :)

  • all pravi:

    Aja, to ni ta? No vidiš, po mojem gledanju tv, sem dobila vtis, da je to ta psička. Eh. A je to ta, ki je mladiče imela? Ko pa delajo prispevke take butaste, da on tisto psičko razkazuje, zraven je pa govora o obali, potem pa ugotovi kaj je res. EH! Kakorkoli, psov je 15, pa tista psica je boga, ker je Hajdinjakov paradni konj postala, ker očitno ne more dajat izjav brez da bi jo tam nastavljal kameram. Reva boga. Še zdaj vidim njen repek stisnjem med nogami… :(

    Ja, maš še slabo uro, da ugotoviš a TV dela. :D

  • Sleepy pravi:

    Hec, a ne? Mislim, da nisi edina, ki je bila zavedena in je mislila, da je ta psička iz obale (vključno z mano na začetku, recimo). Zagotovo se temu ne reče manipulacija in prav gotovo gre za korektno poročanje, brez kakršnihkoli skritih namenov in namigov… Predvsem v prispevku Maje Kos :)

  • Tik Tak pravi:

    ”Ja, tale pravičniška akutna empatija predvsem pri tistih, ki bull psov še marajo ne ravno, je tudi mene negativno presenetila.”

    Na koga pa tole leti?

  • Tik Tak pravi:

    ”Ja, med fantastičnimi je zagotovo kar nekaj kandidatov, ki bi verjetno bolje služili potrebam občin, čeprav stavim na eno zvezdo, ki bi si v resnici želela zamenjati Andreo v strokovnem svetu.”

    Na koga staviš?

  • Tik Tak pravi:

    ”Ker suma mučenja živali zaradi pasjih borb očitno ni bilo vredno preiskovati, dokler se v osrčju zgodbe ni pojavila obala.”

    Na podlagi česa si prišla do tega, da se je začelo preiskovati zaradi obale?

  • Živ Žav pravi:

    A tale teta Kos je tudi v klubu Samec, Hajdinjak,…?? Sicer pa: a lahko tudi meni nekdo razloži, kje za boga sta se našla Horjul in Meli?????

  • Sleepy pravi:

    Grem po vrsti. :)

    1. No, na tiste, ki imajo bull pse doma, pa so recimo tokrat prvič slišali za pasje borbe, zagotovo ne. Tudi na tiste ne, ki sicer bull psov pač ne marajo, so pa proti zlorabam psov, tudi pasjim borbam. Leti torej na tiste, v katerih iskrenost dvomim.

    2. Na koga jaz stavim je moje osebno mnenje, ki ga menda smem imeti in zadržat zase, v kolikor pa se odpira kakšna stavnica v kateri se pobira stave pa se zna zgoditi, da ta podatek razkrijem. Verjamem, da lahko morda celo staviš na koga stavim jaz, ne razumem pa zakaj me to ti sprašuješ. Če me želi kakšna gospa ujeti na besede, naj pride to počet sama, meni je tole sicer smešno. Sicer pa ti verjetno že veš zakaj počneš kar počneš :)

    3. Iz spletne strani ljubljanskega društva, iz članka v Dnevniku (datum je naveden zgoraj) in izjave tiskovnega predstavnika policije, da ni bilo podane nobene prijave (v katerem članku pa zdajel res ne vem) sledi, da od prijave l. 2006 ni bilo kaj dosti več narejeno. Od zasega 15ih psov med katerimi se je znašla psica iz obale in o kateri je zaslediti največ govora in je požela največ medijske pozornosti je zanimanje poraslo, čeprav so bili psi odkriti po zanje srečnem naključju. Zgodil se je umor, nekje med preiskavo pa so se “pojavili” psi. Sum vzreje psov za pasje borbe do tega trenutka ni zanimal nikogar, razen če morda tiskovni predstavnik policije laže.

  • Sleepy pravi:

    :) Hja tale teta Kos je članica upravnega odbora ljubljanskega društva proti mučenju živali, kjer je Polona Samec članica strokovno nadzornega odbora. :) Sama naključja. Kje sta se našla pa Horjul in Meli bi pa morda lahko razložila Tik Tak. (Odgovarjam že kar v naprej – sklepam iz zastavljenih vprašanj :) ). Jaz lahko dodam le, da smo kot otroci govorili, da je iskrenost lepa čednost :)

  • Račka pravi:

    Hja, eni tudi v odrasli dobi zelo radi predavajo o iskrenosti kot lepi čednosti… samo žal se njihova praksa prav brutalno razlikuje od predavane teorije. :)

  • renata pravi:

    Jaz se že vnaprej opravičujem, ker tale moj komentar res ne bo na nivoju. Ma si ne morem pomagati, da ne bi vprašala Tik Tak, kaj je s tem njenim nickom. Gre za opozorilo, da se nekomu iztekajo zadnje minute ali zgolj za težave z zadahom?

  • all pravi:

    Jaz pa po ogledu prispevka vidim komu se iztekajo zadnje minute – psom. :( Ker Hajdinjak misli, da ne bo šlo, čeprav se je z njimi ukvarjal kako dolgo? Res me zanima koliko truda je vložil… jaz bi se tudi tresla, če bi bila pes v tem zavetišču.

    In potem še prošnja novinarke naj kdo reši husky mix-a, ker bo sicer uspavan. Ja… huskyji so pa ful simpl psi?

    Bogi bulli in vsi odgovorni lastniki bullov, ki bodo sedaj še bolj na udaru.

  • renata pravi:

    Ja, pa gospa taglavna z vursa je bila tudi na nivoju, kot vedno.
    Ona poziva, naj ljudje prijavljajo. A se ona to malo norca dela, al kaj? Pa tudi novinarke je seveda taisti taglavni pozabila omeniti, da je prijava (sicer ena sama) bila, pa niso podrejeni ugotovili ničesar.

  • Tik Tak pravi:

    all, o tem, kaj bo s psi, ne bo odločal ne Hajdinjak ne nihče drug razen komisije, ki je določena za to. Osebno bi si srčno želela (res, čisto zares, in ne ‘akutno empatično’), da bi dali možnost vsaj tistim, ki v celem procesu do zdaj niso pokazali agresije do ljudi.

  • all pravi:

    Pa res ja, če so tako dobri pri postavljanju vprašanj, bi jo lahko vprašala glede prijave l. 2006. Čeprav bi itak trdila, da so podrejeni delali po najboljših močeh. Je prav da poziva k prijavljanju, bi pa lahko tudi vursovce pozivala k hitrejšemu in učinkovitejšem reševanju.

  • Sleepy pravi:

    :) )))) slab zadah :) )))

    Meni je jasno, da se psom iztekajo minute že odkar so, kjer so. Fajn, da so se pogrizli še med vožnjo… Kot g. Hajdinjak sumi kar pač sumi, jaz sumim, da to ni bilo povsem po nesreči…
    O psici iz obale, kljub vsej ogorčenosti, pa še vedno samo namigi. Kaj pa kakšno veterinarsko poročilo za prav konkretno psico, ki med fantastičnimi vodji vzbuja toliko ogorčenosti?
    Menda naj bi bilo poškodovanih psov 8, 5 je bilo mladičev, zaseženih pa je bilo 15. Dva psa sta torej morala biti nepoškodovana. Kaj pa če je bila psica iz obale med temi dvemi in je bila res le v varstvu? Posvojitelji namreč seznama prijateljev, sorodnikov, znancev, sosedov… res niso dostavili, podatka o dvotedenskem bivanju v tujini pa verjetno ne bo težko potrditi ali zavrniti. To bo sicer verjetno ugotavljala policija, ampak ob toliko tračarskih namigih bi si gledalci oddaje z naslovom Preverjeno zaslužili kakšen uraden, preverjen podatek. Zgodbo za rumeni tisk je bilo mogoče brati že v Slovenskih novicah…

  • all pravi:

    Ja, vem da je govora o komisiji. Pa mislim tudi, da se bo komisija ozirala na mnenja zavetiščarjev, ki konec koncev največ časa preživijo s temi psi. Vsaj naj bi. Zato je moja bojazen glede Hajdinjaka in usmrtitve pomoje več kot na mestu. Ne glede na to kaj se uradno govori. Uradno se reče marsikaj. Sicer upam, da se motim, je pa prezgodaj za ugotovit.

    Sploh pa Hajdinjak že zdaj govori, da misli da ne bo šlo. Pa recimo, da komisija opravi svoje delo in resnično deluje v korist psov in odloči da bodo ti živeli, ker so sicer težavni a primerni za delo s človekom. Kdo jih potem prešola? Te, ki so npr. v Meliju? Hajdinjak? Človek, ki že pred odločitvijo misli, da ne bo šlo? Ki psom sploh priložnosti da ne, ampak raje kar misli, da ne bo šlo? In to javno pove, čeprav so psi tam kako dolgo? Pa to ne sprašujem tebe direktno, ampak sprašujem na splošno kogarkoli.

    Na posnetku je bil pes, ki je tresoč sedel v kotu boxa. In ne pes, ki bi iz strahu in posledično agresije skakal v vrata boxa, ko se je tam pojavil človek.

    Ne zdi se mi pošteno obupat nad psom, brez da se mu da priložnost. Vsem njim. No, gospod H. verjetno ni obupal, ampak se je to kar tako odločil.

  • Sleepy pravi:

    Tik Tak ne vem zakaj, ampak imam občutek, da veš, da običajno psi, uporabljani za pasje borbe, agresije do ljudi ne premorejo, posebno pitbuli (stafordi) ne. O neodvisnosti komisij ne bom, mnenje pa lahko imam. Tudi o izjavah, da ne bo šlo si lahko mislim svoje, kot o tem, da mnenje vodij zavetišč nima nikakršne vloge pri usodi psov. Društvo si prizadeva in si bo prizadevalo dobiti psico nazaj, za ostale iskreno upam, da bodo dobili pravo priložnost izven zavetišč, in ki bo v njihovo korist…

  • mateja pravi:

    Kaj pa se zgodi, če komisija recimo dovoli prešolanje? Že samo za odločitev komisije je 30 dni malo časa. Kdo bi kril stroške potem? Občina zagotovo ne, zavetišča pa najbrž tudi ne.

    Meni se zdi, da po sramoti, ki si jo je VURS zakuhal z vračanjem “prešolanih” bulmastifov, ni realne možnosti, da se ne bi odločili za evtanazijo (po moji oceni prej 10ih kot 8ih) psov. Samo zato, da se bodo pred javnostjo poskušali odkupiti za kapitalno napako iz preteklosti. Pa to, da za temi psi ne stoji bogat lastnik z dobrimi političnimi povezavami in brezkompromisnim odvetnikom, jim tudi ne gre v prid… Niti aprioristične pozicije vodij zavetišč, v katerih se nahajajo.

  • all pravi:

    Jaz si pa želim še to, da bi vseh 15 psov dobilo obraze. Nekako se kaže samo ene par od teh, mene pa res zanimajo vsi. Upam, da ne bodo uspavani brez da se jih pokaže. Če se jih že snema in kaže, naj se vse.

  • Tik Tak pravi:

    Glede psa na posnetku, ki se je tresel: ne vem, kako bi se odzval ta, ti pa lahko iz izkušenj povem, da pes, ki sedi v kotu in se trese, ti pa prideš zraven (ne samo izza ograje) samo pobožat ga ali ogovorit, zna zelo grdo odreagirat. Sicer iz golega strahu, ampak agresija do človeka po mojem mnenju tudi iz strahu ni dopustna. In vem, niso psi krivi, da je tako.

    Glede upoštevanja drugih mnenj, kar se tiče komisije: se bojim, da se motiš.

  • Sleepy pravi:

    Se ne bi hotela, ampak žal, se bojim, da se strinjam s tabo mateja…

  • all pravi:

    Se bojim, da zna imeti Mateja prav. Odpravljanje napak za nazaj ja…

    Tik Tak, a kar veš da se motim, a si v komisiji mogoče? Ker če nisi, potem ne morš trdit da se motim. No, v bistvu lahko to trdiš, ker si ravnokar to trdila, samo pa jaz lahko tebi rečem, da se pa ti motiš.

    Sploh pa o agresiji do človeka ne moremo kar tako govoriti na pamet. Jaz sploh težko verjamem besedam gospoda H., kot je tudi Sleepy izpostavila – psi uporabljani v borbah običajno niso agresivni do ljudi. Je možen tvoj scenarij, pa tudi ni rečeno, da bi bil tak. Bi rekla, da je verjetno dosti odvisno tudi od samega človeka, ki pristopa k psu.

    Če se bo šlo pa za odpravljanje napak za nazaj, bodo pa resnico vedeli samo tisti, ki so delali s psi. Kaj bo pa potem razkrito ali napisano za upravičenje evtanazij je pa drugo. Če ne drugače, morajo preživet vsaj mladiči.

  • Tik Tak pravi:

    all, napisala sem, da se bojim, da se motiš – ravno zaradi tega, kar je napisala Mateja.
    Ne, o agresiji ne moremo govoriti na pamet, se strinjam. Zato sem tudi napisala, da ne vem, kako bi se odzval omenjeni pes, ki je sedel v pesjaku in se tresel. In ja, pitbuli (tudi tisti, ki jih uporabljajo za boje) običajno niso agresivni do ljudi. So pa lahko tudi to. Pristop k psu običajno ni poglavitni dejavnik (na sprehodu, v urbanem okolju… ne moreš računat vedno na pravi pristop k psu). Velikokrat je sploh pri kakšnih ‘mejnih’ primerih dobro, da se na psa ‘pritisne’, ker tako ugotoviš, kje so njegove meje. Drugače je, če tak pes že živi z nekom odgovornim in je ta oseba npr. vzela v ‘zakup’ agresijo in pač živi z njim najbolje kot lahko in ne ogroža okolice. Drugače zato, ker tak pes že ima primeren dom. Oddajat psa, ki bi se lahko v nekaterih situacijah odzval agresivno do ljudi, pa je po mojem mnenju precej tvegano, že za ‘običajne’ bulle, ki ‘samo’ ne marajo drugih psov/živali, je težko najti res primeren dom. Ne vem, kaj dobrega narediš zanje, ki so že tako vedno pod drobnogledom javnosti, če enega takšnega nekomu oddaš, ta pa potem pogrize svojega lastnika ali koga drugega (ali navsezadnje kakšno drugo žival) ter pristane v medijih.

  • all pravi:

    No, še dopis: Da ne bo tole postala debata o tem kdo se moti in kdo ne, naj povem že vnaprej, da je moje mnenje tako kot je in bo tako do nadaljnega ostalo. Kakršnokoli prepričevanje ne bo uspešno, prav tako ne mislim jaz kogarkoli prepričevat v nasprotno. Eni pač zaupate v komisijo, jaz pač ne.

  • all pravi:

    A, sva isti čas oddali post.

    Ja, se v bistvu strinjam s tem kar si napisala. Se zavedam tega, da je oddaja takih psov težavna iz očitnih razlogov.

    Bomo videli kako se bo tole odvijalo.

  • all pravi:

    Aja, ker je zdaj ta moj dopis oddan prepozno, samo še povem, da sem se nanašala na komisijo in ne na pisanje Tik Tak o bullih.

    Sorry za zmedo, Sleepy. :D Moram drugič osvežit stran, da ne bom spamala takih kratkih postov.

    Najboljš da grem spat.

  • mateja pravi:

    Mimogrede, ko so že omenjali, da so se psi pogrizli med prevozom:

    ZZŽ, 16. člen
    “Živali se morajo natovarjati, prevažati, pretovarjati in raztovarjati tako, da se pred, med in po prevozu preprečuje trpljenje in pogin živali.”

  • Sleepy pravi:

    all ni panike, se da vse razumet, če se hoče :)

    Hehe ja, pa smo spet pri zakonih. Hvala mateja :) Morda bi/bo moral vurs kakšno reči tudi o tem…
    Ne vem no, ampak mene res zanima ves tale postopek in nadvse strokoven pristop, da na primerno oskrbo in namestitev v zavetišču niti ne pomislim. Ker kako se ti lahko psi med transportom pogrizejo??? Ker kaj – pse, ki naj bi sodelovali v pasjih borbah, malo zadanes, jih nabutas v avto, pa gremo? sej je vseeno, saj so itak odpisani al kako? Tik Tak znaš ti to pojasnit?
    Ja, res je na dalec videt skrb za dobrobit teh konkretnih psov in psov, ki so zlorabljani za pasje borbe tako malo širše. Predvsem ob izjavi g. Hajdinjaka, da se je po Litiji nekaj “šušljalo”. Torej je vedel, da se šušlja, v prispevku povedal, da naj bi se trupla v gozdu odmetavala, če sem prav ujela, naredil pa nič? Fajn, važno, da je psica odpmž vmes in se lahko o tem govori in piše. Da bi se vsaj njo vrnilo, predno se ji povzroči še več škode jasno ne bi šlo. Ji bo zagotovo bolje v zavetišču, do kamor kot kaže niso uspeli psov niti pripeljat, ne da bi se vmes poškodovali. Da ni morda prav ta psica dobila rane prav med takim strokovnim transportom?
    Prav verjeti gre ja, tej hudi skrbi in empatiji, res…

  • teja pravi:

    hej, jaz šele spoznavam svet zavetišč pri nas, pa se mi zdi, da sem iz komentarjev razbrala, da Horjul in Meli nista najbolj v redu? ali se motim? nič ne provociram ali kaj, sem pa že sama imela probleme s prijavmi, sicer ne pretepenih, ampak agresivnih psov in kljub navajanju členov, niso hoteli nič storiti plus zahteveli so fotografije in ne vem kaj, pa res ne bom šla zraven…. no, hvala za odgovor! lp

  • mateja pravi:

    Mene pa zanima, če bodo dali pod drobnogled inšpekcijski nadzor 2006 zaradi suma, da je bil malomarno opravljen? Avtonomnost inšpektorjevega dela gor ali dol, naj odgovarjajo za svoje napake! Revizor, ki spregleda kršitve in da pozitivno mnenje, mora tudi odgovarjati za svojo malomarnost, ne?

  • all pravi:

    Tole s transportom je grozno, če so jih dali skupaj. Mislim res obup. Si sploh ne predstavljam, ker v taki situaciji naj**** tudi pes, ki sicer ni napadalen, bo pa vsaj žrtev. V bistvu bi jih morali v avtu prevažat tako, da se psi skozi kletke sploh vidijo ne, ker je že to preveč. Da bi bili pa skupaj v boxu… joj, joj. In če so rane sveže, kot pravi Lenkova (če se prav spomnim?), kaj točno pomeni sveže? Še odprte, krvave? A niso pse našli teden po smrti? Predvidevam, da se tist teden vmes niso tepli, če je bilo območje pod nadzorom? Se pravi so sveže od kje? Ali sveže v smislu, da so se pa v zadnjem mesecu tepli in so npr. hraste še tam?

    Je pa res, da se kratkodlakim psom pozna čisto vsaka pika. En ugriz (tak pravi, ne igra), pa se bo poznalo na koži. Tako da se potem isto sprašujem kot Mateja, glede nadzora 2006, ker je pa še vedno razlika med ene parimi fleki, ki ostanejo, če se kar tako stepeta 2 psa, kot pa vidnimi brazgotinami po sprednjem delu telesa, se pravi veliko teh, ki lahko kažejo še kaj drugega… kako, da inšpektorju ne kapne? A se mu samo ne da? Toliko bullov na kupu, privezanih,… pa je dovolj, da jih lastnik 2x dnevno obišče? Je šlo vse na lepe oči zgleda.

    Kdaj je v veljavo prišel zakon, da imaš lahko samo 5 psov? Po 2006?

  • pika-pitbull pravi:

    jooooj prasci prekleti!!!

  • pika-pitbull pravi:

    hajdinjaka v čuzo kr itak ne dela pravilno… bogi kužki :( bi jih vse nekam odpeljala da bi bli na bolšem kak pa da so v zavetišču. Saj v zavetišču pa itak sam gleajo od kod evri pridejo namesto da bi se za živali pobrigali IDIJOTI

  • kami pravi:

    “Hja tale teta Kos je članica upravnega odbora ljubljanskega društva proti mučenju živali, kjer je Polona Samec članica strokovno nadzornega odbora.”

    Se lahko samo strinjam z mnenjem od mateje, da je nekaj gnilega na tej sceni. Nastradali pa bodo na koncu psi. Le kje so imeli pamet jih tako prevažat? Kdo bo ugotavljal katere rane so od prej in katere od pametno urejenega skupnega transporta?

    Sleepy pa upam pa da imate to z prepisom lastništva zdaj urejeno.

  • Sleepy pravi:

    Ja, nekaj gnilega… jasno, da bodo nastradali psi. 10 psov več v skrinjah zna bit, da nekaterim ne predstavlja hudega problema.
    Se bojim, da niti ni tako zelo pomembno od kdaj so rane. Nenazadnje psi niso bili zasezeni med borbo, za primer pa je zadolzena ista inspektorica, ki ob prijavi l. 2006 ni opazila krsitev. Morda bo sedaj za nazaj popravila to napako in po fijasku z bullmastifi… aja ne, komisija bo odredila… Tik Tak po tvojem pisanju sodeč se mi dozdeva, da veš nekaj več kot mi ostali. Veš morda koliko članov bo imela? Več kot enega? Kdo jih bo imenoval in kakšne izkušnje imajo ti člani (koliko že?) s psi, ki so domnevno sodelovali v pasjih borbah? In kdaj bo tole ocenjevanje? Morda danes? Ah, to pa verjetno ni podatek, ki bi lahko zanimal javnost in niti slučajno tako zanimiv kot lastništvo Lady…

    Kami lastnik po CRP je še kar društvo, ki si zaenkrat še neuspešno prizadeva dobit psico nazaj. Osebno mislim, da je to lastništvo za psico celo najboljša opcija v vsem tem sranju, ne razumem pa marsičesa drugega. Recimo zakaj psica lahko čaka na določitev svoje usode v zavetišču Zonzani, ne more pa tega počet v zavetišču iz katerega izhaja in jo oskrbniki poznajo? Vodja zavetišča in odgovorna oseba društva je torej dežurni krivec za marsikaj, ker prepis ni bil opravljen kot veleva Pravilnik, ne more pa dobiti psice nazaj kot pravi taisti Pravilnik? In to kljub podanim zahtevam? Zanimivo… Še dobro, da so volitve tik pred vrati… Kdo pa kej kandidira? Aja saj res. Ga. Vida Čadonič Špelič kandidira na listi NSi… :)

  • mateja pravi:

    Mislim, da ni šlo za istega inšpektorja – tale inšpektorica Fuchs (nomen est omen :P ) tokrat ni bila omenjena in če sem našla prave podatke, je ta ženska po letih sodeč že v penziji ali pa še to ne več. Kar pa ne zmanjša njene krivde zaradi malomarno opravljenega dela (vsaj glede na izjave prijaviteljev, da so bile poškodbe vidne)

  • Sleepy pravi:

    Nomen ja… :D

    Ne vem sicer kako pogost priimek je to, ampak ena taka še ni v penziji. :)

  • mateja pravi:

    Aja. :) Sem (narobe) sklepala, ker je ena fuksa magistrirala iz goveje placente daljnega leta ’75 in ker veterinarji v povprečju dalj študirajo… Da bi bilo več takih pa Buhpumagi!:P

  • Sleepy pravi:

    O buhpumagi res :D Mogoče pa nisi narobe sklepala in bi celo znalo bit to to, pa je tik pred penzijo… bi znalo bit. Samo pol bi zgleda morala bit dr., razen če ni nostrificirala doktorata, pa ga ma samo tko, za ga pač met.
    Al pa buhpumagi, sej ne vem :D

  • mateja pravi:

    Cobiss je krasen naslov za preverjanje laži o titulah, ki jih o sebi ljudje razglašajo :) ))

  • mateja pravi:

    Imaš prav, doktorirala l. 77. Ostajam pri svojem: metuzalemska starost ;)

  • Sleepy pravi:

    Cobiss je res ena uporabna zadeva. Marsikaj se tam (ne) najde :D
    Metuzalem, ja :D Ji cisto iskreno privoscim penzijo.

  • Sleepy pravi:

    O ja, volitve se bližajo, pa roka roko umije, knede…

    Najraje jim tudi možnosti, ne bi dali, a ne? Se vam mudi?

Kategorije
  • Ni kategorij
Arhiv