Just keep moving forward and don’t give a shit about what anybody thinks.

Do what you have to do, for you.
Johnny Depp

Težko verjamem, da jih je veliko, ki z uspehom tožilca Kozine in obsodbo Bineta Kordeža ne bi bili zadovoljni, pa iz kakršnegakoli razloga že. Eni zna biti zato, ker upajo, da bo eno žrtveno jagnje dovolj, pa morda nekoliko lažje dihajo, drugi morda zato, ker so si še za nekaj časa kupili mir v državi, tretji, ker verjamejo, da pa morda za pravno državo vendarle še ni vse izgubljeno, četrtim je morda spet posijal žarek upanja, da nedotakljivih kljub vsemu morda ni… Končno je nekdo obsojen, ker je jemal drugim, da bi dal sebi in nekaj svojim. “Ne, to se ne spodobi, to se ne sme in to je vsega obsojanja vredno”, sem prepričana, da ob teh zgodbah razmišlja večina Slovencev.  Če bi del denarja namenil Rdečemu križu, karitasu ali morda vsaj kakšnemu zavetišču za zapuščene živali, bi mu bilo verjetno pol takoj oproščeno, vsaj kar se javnosti tiče. Tako pa je, baraba grda, izigral sistem, da je omogočil profite zgolj ozkemu krogu okoli sebe, zdaj pa ima, kar si je zaslužil. Na hladno z njim! Za vseh 5 let! Slovenci smo pošten in pravičen narod, ki ve kje je barabam brezvestnim mesto! V zapor z njimi!

No, mnogi pripadniki taiste javnosti so nekoliko manj pravičniško razpoloženi in v nezakonitem početju ne vidijo problema, če so barabe njihovi idoli, predvsem tisti, ki svoje življenje “posvetijo” reševanju živali. Morda vsaj delno razumem zatiskanje oči tistih, ki v take barabe nevede vlagajo, saj si je res težko priznati, da je v zgodbi o uspehu večina odigrala vlogo bank iz Kordeževe zgodbe in torej obstaja precejšnja verjetnost, da so sodelovali pri neke vrste goljufiji, čeprav nevede. Saj res, za živalice gre in je barabam vse oproščeno! Protipravno pridobivanje premoženja je torej dovoljeno, če gre na račun zapuščenih živalic. No, vsaj v očeh premnogih pravičnikov.

Še bolj prizanesljiva je javnost do črnograditeljev. No, če seveda ne gre za brata Janeza Janše ali Marka Jakliča.
Že bežen sprehod med njivami slovenske in hrvaške istre odkrije, da je tu rodovitna zemlja. Zelo dobro uspevajo improvizirane hiške in “oblečene” prikolice , pa so ponekod pognala prava pravljična posestva. Me prav zanima koliko njiv po hrvaški istri bo spremenilo svojo podobo spričo napovedi, da je črnograditeljem odklenkalo in bodo sredi septembra pričeli z rušenjem.

Slovenci pač radi vlagajo v črne gradnje. Tako početje se jim zdi še bolj upravičeno, če vlagajo v gradnjo zavetišča in podpirajo njegovo nezakonito poslovanje. Kordež, baraba grda, ki naj bi s preprodajami omogočil dobiček, ki so si ga razdelili lastniki Merfina, je seveda grd in mora  v zapor. Kako drugače pa gre npr. oceniti delovanje kakšne zavetiščarke, ki ji je treba na vso moč pomagati, da poveča svoje premoženje in nekaj drobtinic nameni svojim sodelavcem, pa čeprav gre za vlaganje v črno gradnjo. Za živalice gre! Vlaganje v črno gradnjo pri tem seveda ni pomembno, sej gre menda za vlaganje v infrastruturo za živalice!!! No, vsaj za tistih nekaj, ki vzbujajo sočutje, odpirajo denarnice in v zameno uživajo nadstandardno infrastrukturo. Nič zato, če “zunaj” ostajajo premnoge druge zapuščene, če se ne poskrbi niti za s/k prostoživečih mačk, zaslepljeni donatorji pa živijo v veri, kako zelo dobro delo so naredili in koliko živalic rešili. Kordež pa, baraba grda, je omogočil dobiček le lastnikom “infrastrukture”. Ti, ti baraba, zdaj pa imaš, ko nisi vložil v dobrodelen projekt, pa čeprav nezakonit. Vsaj javnost bi ti oprostila, pa se ti ne bi bilo treba spraševati, če nisi morda žrtveno jagnje. Morda bi te celo povzdignili na raven svetnika!

Priznam, sama sem nad tožilcem Kozino vseeno navdušena. Tudi zato, ker naj bi bil goreč borec za pravice živali in ker njegovi sodelavci o njem pravijo, da je pošten. Dandanes to pravijo za redko koga. Pozabljena vrlina, ki počasi dobiva negativen prizvok. Pošten namreč že skoraj pomeni preveč trapast, da bi okoli prinesel vse kar leze in gre in pokasiral kar se pokasirat da. Svoj del k uspehu naj bi menda doprinesel tudi sodnik v procesu. Klonirati se menda ne da ne enega in ne drugega, ostaja pa upanje, da zgledi vlečejo in bodo morda povlekli tudi njuni. Dokler pa se to ne zgodi, ostaja nauk in upanje, da se vedno najde tožilec, ki na prste stopi vsaj eni barabi.

Pred kakšnim letom in pol mi je nekdo zabrusil, češ kaj mi pa boš? Me boš spravila v “čuzo”?  Hm se sprašujem… je bil to izziv?

komentarjev: 2 v “Just keep moving forward and don’t give a shit about what anybody thinks.”

  • Pravna država kaj to je? pravi:

    Imamo torej en klinčev pravni sistem, kjer se izvaja zakone v prvi vrsti za male ljudi, ki si dragih odvetnikov ne morejo privoščit. Pol se izvaja zakone, ki jih je lahko izvajat, npr. kaznovanje za prekoračitev hitrosti. Kar se nam sprdne izvajamo, na ostalo se poščijemo in nikom ništa. Je lepo povedal Kozina, da ena obsodba še ne pomeni nič. Sledit jim morajo druge, da bomo lahko verjeli v pravno državo. Zaenkrat smo še vedno bolj banana republika kot pravna država.

  • Sleepy pravi:

    Ja, na žalost nekega širšega interesa za spremembe ni ravno lahko zaznat. Par posameznikov, ki sem in tja dosežejo kaj dobrega, je pač premalo za verjet v rpavno državo. Žal.

Kategorije
  • Ni kategorij
Arhiv