Embrace of the (d)evil

Predstavljajte si, da nimate vesti. Nič, niti kančka. Da ne premorete empatije, občutkov krivde, se nikoli ne pokesate in v laganju ne vidite nič slabega. Predstavljajte si, da je vse kar vidite, na voljo vam, da uporabite (zlorabite) za dosego svojih ciljev. Predstavljajte si, da vas niti za trenutek ne muči občutek sramu ne glede na to kaj ste storili, koliko njih pohodili, kakšno opustošenje za seboj pustili, koga vse žrtvovali ali koliko njih nategnili. Predstavljajte si, da vse, kar počnete, razumete kot nekaj dobrega in vse, ki mislijo drugače ali vam stopijo na pot, dojemate kot nekaj slabega, tisto, kar je dovoljeno odstraniti. Predstavljajte si, da ni prav ničesar, kar ne bi bili pripravljeni storiti za dosego svojih ciljev. Ničesar, nobenih moralnih ali zakonskih zadržkov, hladnokrvno bi počeli vse, kar sem vam tisti trenutek zahoče. Ne gre? Morda zato, ker vam vest tega ne dovoli. Psihopati vesti nimajo… Zavedno ali ne, naših življenj se tako ali drugače redno in vsakodnevno dotikajo.

Za antisocialno motnjo naj bi trpel večji odstotek ljudi kot za anoreksijo. No, trpijo pravzaprav bolj drugi…
Alan Harrington pravi celo, da je psihopat nov tip človeka. Posledica pritiskov modernega življenja, pač. Vse bolj materialistična potrošniška družba, neustavljiva želja po vedno večjih zaslužkih in dobičkih, uspeh za vsako ceno in propadanje vrednot so naravnost idealni pogoji za brezvestne ljudi. Psihopati so takorekoč “junaki” dananšnejga časa. Na pogled se v ničemer ne razlikujejo od tistih z vestjo. Vedo kaj delajo in to znajo dobro početi, so šarmantni in karizmatični, škodljivih posledic njihovega početja ni lahko zaznati, dokler si vas ne izberejo za potencialno žrtev. Ker nimajo vesti in so pri svojem delovanju neusmiljeni, delujejo kot stroji in pri tem so zelo učinkoviti. Znajo manipulirati in si pridobiti zaupanje. Težko jih je ujeti pri kršenju predpisov kljub temu pa povzročajo neizmerno škodo družini, znancem, prijateljem… Njihova neomajna samozavest s skoraj nadnaravno silo privlači običajne, še bolj pa plašne ljudi. Psihopati jih tako od daleč, z distance, nevpleteno in hladnokrvno proučujejo, dokler ne odkrijejo njihovih strahov in želja, potem pa jih pretanjeno “oblikujejo” po svojih željah in potrebah, ne da bi sami to sploh opazili.

Psihopati so plenilci. Povsem enako kot v naravi plenilci uporabljajo vse mogoče tehnike, da bi se pritajili in ulovili plen, psihopati razvijejo vse sorte kamuflaž, spretno sestavljenih iz izbranih besed, laži, različnih pojavnih oblik in manipulacije. Plenilec v naravi svoj plen podrobno opazuje, ga izloči iz črede, se mu počasi približuje in ga osamljenega napade, psihopat pa s pomočjo manipulacije, namišljenih teorij zarote in šarmom svojo žrtev takorekoč iztrga iz družbe, da brez podpore in zaščite postane njegov lahek plen. Korist, ki jo imajo psihopati od svojih žrtev, ni vedno na prvi pogled očitna. Kadar lažejo in manipulirajo, da bi se dokopali do finančnih in materialnih ugodnosti, o obetajoči se koristi ni dvoma. Težje pa je odkriti koristi, ki se skrivajo za dejanji psihopata, ko gre za ljubezenska razmerja ali lažna prijateljstva. Ameriški psihiater Hervey Milton Cleckley je menil, da si to lahko razložimo le tako, da psihopati uživajo, ko drugi zaradi njih trpijo. Podobno je običajnim ljudem v veselje videti druge srečne, psihopati pa uživajo ob diametralno nasprotnem.
V nasprotju s splošnim prepričanjem so posamezni psihopati lahko zelo naklonjeni živalim, kljub temu pa jim v odnosu do njih samih predstavljajo le objekt. Psihopati ostajajo brezčutni, manipulativni in šarmantni socialni plenilci, popolnoma brez vesti in občutka za čustva drugih, ki za seboj puščajo široko sled strtih src, razblinjenih sanj in praznih denarnic. Kadar se jim uspe pririnit na pozicijo moči, v vrhove podjetij in vlad, pa so posledice njihovega opustošenja še bolj pogubne. Zna držati, da smo se kot civilizacija znašli na točki samouničenja.

 

Zna biti, da se res zdi, da je naravni red stvari tak, da se tisti, ki so zaradi psihopatov najbolj trpeli, najbolj zavedajo pogubnih posledic njihovega vpliva in najbolj pozivajo k prevzemanju bremena odgovornosti za spremembe v svoji okolici.

Kot je zapisal Dr. Andrew Lobaczewski: Cherish assistance from the Universal Mind and know that Great Values often grow from Great Suffering.

Komentiranje ni vec mogoce.

Kategorije
  • Ni kategorij
Arhiv