Everyone who knows a psychopath will be stabbed in the back, sooner or later.

Če drži, da je psihopat nov tip človeka, nas lahko počasi začenja pošteno skrbeti. 4 do 5 % populacije naj bi že bilo psihopatske, kar pomeni vsak 20 do 25 človek, ki ga srečamo. Psihopati niso le okrutni morilci kot jih poznamo iz filmov in črne kronike. Po svetu hodijo urejeni in šarmantni in oprezajo za okolji, kjer bi lahko zasedli vodilno mesto. Ljudje jim predstavljajo le oblazinjen objekt, mehke stopničke po katerih se vzepnjajo. Ustroj današnje brezvestne k dobičku usmerjene družbe z izumirajočo empatijo jim je pisan na kožo. Za svojo nemoteno “srečo” nujno potrebujejo občutek moči in oblasti, občutek, da nekdo poskoči za njih v trenutku, ko si sami to zaželijo, pa si ga skušajo zagotoviti tako ali drugače, kjerkoli se pač znajdejo. Pomembno jim je le, da nastopajo s pozicije moči, pa naj bo v družinskem krogu, krogu prijateljev, krogu prostovoljnih organizacij, ambicioznejši pa v poslovnih krogih in celo na nivoju vlad držav. V okolju, kjer vladajo psihopati, imajo ostali na voljo le dve možnosti – ali postanejo njihove žrtve, ali pa psihopatsko vedenje prevzamejo tudi sami. In ker si vloge žrtve nihče ne želi igrati…

Kar psihopate razlikuje od ostalih, je očem nevidno. Nimajo vesti. Informacije v možganih obdelujejo na drugačen način in v drugih delih možgan. Čelni reženj, ki je zadolžen za empatijo, pri njih priučeno ali prirojeno ne deluje, zato se niso zmožni vživeti v občutke drugih. Občutek vesti je izklopljen, njihov način dojemanja dobrega in zlega pa popačen – dobro je tisto, kar služi njihovemu cilju in zlo vse tisto, kar jim je pri tem v napoto. Pri tem početju so brezčutni, brez sramu in brez občutka spoštovanja drugega. Morda prav zato tako z lahkoto posegajo čez meje zakonov.

Mnogi, od strokovnjakov do duhovnih učiteljev, nas učijo, da zaradi svojih vedenjskih vzorcev privlačimo vedno isti tip človeka. Zna biti, da zato, ker se moramo naučiti življenske lekcije in dokler je ne osvojimo vajo pač ponavljamo, morda pa je vzrok v čem mnogo bolj otipljivem, kemično in biološko obarvanem. Nenazadnje se v naših možganih odvijajo tudi kemični in biološki procesi.

V svojem življenju sem se znašla že v obeh vlogah – vlogi tiste, ki je opravljala neke vrste delo terapevta in nadomeščala kemična pomagala, tiste, ki je tem temam želela posvetit kariero in si nekje na poti premislila, pa žal tudi v vlogi žrtve. Tisti, ki je rekel, da je kovačeva kobila bosa, je že vedel o čem je govoril. Upam, da vedo tudi tisti, ki pravijo, da se lekcije nehajo ponavljati, ko jih enkrat osvojimo. Zagotovo me delovanje možgan še vedno zanima, ukvarjanje z motnjami, ki iz tega izvirajo, pa še bolj zagotovo ne več. Če iz teh motenj izvirajo kršitve predpisov, imamo za ukvarjanje s tem pristojne organe.

Predpisov je veliko in spoštovati prav vsako črko vsakega zakona je zagotovo težko. Zna biti, da bo držalo, da se med kršitelji znajdemo vsi. Imamo tudi nekaj pravic, ki se jim reče temeljne človekove pravice. Nekatere varuje tudi ustava kot naš najvišji akt. Psihopatom je to, verjamem, težko razumeti. Med ustavno varovane pravice sodi tudi tajnost zasebnih pisanj. Če odmislim moralne zadržke, spoštovanje človekove zasebnosti in intime, je nedovoljena objava zasebnih pisanj tudi kaznivo dejanje. Kaznivo!

Priznam, ko sem se pred leti znašla v vlogi bralke pisanj svojega predhodnika, ki niso bila namenjena meni, na Kazenski zakonik še pomislila nisem, nelagodje in misel, da se znam kdaj znajti v ravno obratni vlogi pa sem odgnala kot skrajno absurdno. Saj gre vendar za zaupne pogovore in zagotovo moram biti izjema in takole posredovanje tujih zasebnih pisanj ne more biti navada… in zapisano moram prebrati zgolj in izključno zato, da lahko “pravilno” razumem krivico, ki se je zgodila legalni prejemnici pisanj. Pa sem se seveda zmotila in se nekaj let kasneje znašla ravno tam, kjer se nisem želela. Dobri dve leti bo od tega, kar sem prvič zapisala:
-moja zasebna pisanja (elektronska in druga sporočila) so zasebne narave in namenjena izključno naslovniku. V mojih arhivih se najde veliko zasebnega dopisovanja z veliko različnimi ljudmi. Cenim in varujem svojo zasebnost, prav tako pa zasebnost drugih.
Za branje mojega zasebnega pisanja torej priporočam tkanje osebnih vezi z mano in ne branje tovrstnega pisanja, namenjega drugim. Nenazadnje je menda prijetneje brati nekaj, kar je namenjeno osebno nam in ne kar je bilo namenjeno drugim? No, vsaj meni

V dobrih dveh letih kasneje je zaokrožilo še nekaj mojih zasebnih pisanj. Tokrat za branje mojih zasebnih pisanj ne priporočam več tkanje osebnih vezi. Grob poseg v mojo zasebnost je sicer nadvse moteč po povsem osebni plati, ukrepanje pa bo skrajno neosebno. Kljub temu imam priporočilo, tokrat nekoliko drugačno, lahko bi se mu reklo tudi poziv. Pozivam namreč prejemnike mojih zasebnih pisanj, namenjenih izključno naslovniku, vodji Zavetišča Horjul torej, da v kolikor vas med prejemnike sporočil poslanih vodji in direktorici Zavetišča Horjul nisem uvrstila jaz, pa ste sporočilo prejeli, me o tem obvestite in mi posredujete prejete kopije. Recimo v nekaj naslednjih dneh. Ustava namreč tudi meni zagotavlja tajnost pisem in varovanje osebnih podatkov. Moja pisanja, še toliko bolj pa tista zasebna, so torej na voljo prejemnikom, ki jih sama določim in organom, ki preiskujejo zlorabe in druge kršitve. Vsak ima pravico sam odločati o tem koga želi spustiti za meje svoje zasebnosti, Samčeva dovoljenja, da kogarkoli seznanja z mojo, nima. Nedovoljeno objavo zasebnih pisanj obravnava kazenski zakonik, torej gre za kaznivo dejanje, pošiljatelj pa je torej storilec kaznivega dejanja. Če se tega niste zavedali do sedaj, od tega trenutka dalje tega več ne morete trditi. Ne vem, če ste sostorilec kaznivega dejanja, če me o nedovoljeno prejetih elektronskih pismih ne obvestite, boste pa o tem zagotovo obveščeni, če temu je tako. Za koga med vami morda že vem, za koga morda še bom, za koga morda tudi ne. Lahko upate, da imaste srečo, lahko pa nehate sodelovati pri kršitvah. The choise is yours. Oz. kot pravi Universal paradox: you are free to choose, but you are not free from the consequence of your choice.

komentarjev: 3 v “Everyone who knows a psychopath will be stabbed in the back, sooner or later.”

  • Sleepy pravi:

  • Psihopatologija pravi:

    Zanimiva tema zanimivega pojava, katerega posledic se večina sploh ne zaveda. Sploh v današnjem času, ko večina manipulacije poteka prek interneta, ta način pa ni zajet v literaturi prvih avtoritet psihopatologije. Na spletu ljudje še kar pričakujemo poštenost, čeprav na možnost prevar opozarjajo že tudi organi pregona. Prevaranta je še vedno težko odkriti,ker se v medijih največkrat širijo pridobitniške resnice pri čemer ne smemo pozabit, da je medij tudi internet. Poštenega informiranja skorajda ni več, posledice pa so daljnosežne in jih lahko opazujemo skozi psihopatologijo narodov. Šele ko začnemo aktivno posredovati pri odstranjevanju težave in pomagati žrtvam take družbe se zavemo kako zabredla in kako zelo psihopatska je ta družba v resnici in kako malo je resničnih poskusov za spremembe. Drži, kar se preživetja tiče je bolje sprejeti psihopatske vedenjske vzorce kot postati njihova žrtev. Po drugi strani pa internet kot medij omogoča tudi izobraževanje in hitro širjenje informacij kako odkriti nakladače in lažnjivce. Odločitev v katero stran se bo obrnil pa je prepuščena vsakemu posamezniku. Večina še vedno najraje zamiži in se širših posledic tega sploh ne zaveda.

  • :( pravi:

    Žalostno, da dandanes lahko preživiš samo tako, da postaneš psihopat. :(

Kategorije
  • Ni kategorij
Arhiv