Mobs have passions, not brains.

Dan Simmons

Sem in tja, čeprav moram priznati, da opažam, da so vedno bolj redki, se še vedno najdejo verniki, ki ob kritičnih zapisih o kakšnem zavetišču, predvsem zasebnim in združenim, vzklikajo (kolikor se na internetu vzklikat pač da), da ne bomo verjeli, ampak zavetišča so pod nadzorom pristojnih institucij. No, to seveda bomo verjeli. Vprašanje je bolj pod kakšnim?

O nepravilnostih se namreč ne spodobi, nikakor in nikoli, razpravljat v javnosti. To počno samo podli in zahrbtni močvarniki, amaterski mešalci dreka, od katerih nikar nikoli posvajat živali, če se ne želite zaplesti v odnose z ljudmi, od katerih je bolje iti čim dlje stran. Temu, nadzoru popolnih in nezmotljivih namreč, služijo institucije, ki so bojda za to pristojne, nikakor pa ne laična vreščala, ki jih samo fovšija pri življenju drži. In institucije so zagotovo tudi kredibilne in vsega zaupanja vredne. Vse po vrsti, brez izjeme. Institucijam je pač treba zaupat, da dobro opravljajo svoje nadzorno delo, a ne? Predvsem pa se ne razpravlja, nikoli in nikdar, še najmanj pa javno, o kakršnihkoli (ne)morebitnih nepravilnostih v enem in edinem, absolutno resničnem zavetišču, kjer nikakor in nikoli ne naredijo ničesar narobe. Ker če bi, bi to zagotovo ugotovile kredibilne pristojne inštitucije, a ne? Ker za to jih vendar imamo!? Kdo pa smo mi, da s svojimi laičnimi blebetanji vzbujamo dvom….

3. točka 181. člena Zakona o javnih uslužbencih pravi:
Inšpektor mora varovati tajnost osebnih in drugih podatkov, s katerimi se seznani pri opravljanju nadzorstva.

Zakon, ki prav posebaj ureja delo inšpektorjev, je Zakon o inšpekcijskem nadzoru. V 16. členu določa varovanje poslovne in druge tajnosti ter tajnost vira:

Inšpektor mora varovati tajnost, s katero se seznani pri opravljanju nalog inšpekcijskega nadzora. Dolžnost varovanja tajnosti traja tudi po prenehanju delovnega razmerja inšpektorja.
Inšpektor je dolžan varovati tajnost vira prijave in vira drugih informacij, na podlagi katerih opravlja inšpekcijski nadzor.

Prepoved uporabe osebnih podatkov v nasprotju z namenom njihovega zbiranja pa prepoveduje tudi ustava.

In jasno, institucijam moramo zaupat! Ne samo, da vršijo nadzor kot se spodobi, pač pa tudi, da bodo upoštevala predpise, po katerih delujejo. Anede?!


Objavljeno v: Pravna praksa – 21. 2. 2013.

Kako že gre? Vrana vrani ne izkluje očesa? In prijava je bila zagotovo nadvse korektno obravnavana. No, če je zadeva sploh že zaključena… Aja, da ne pozbim. Pristojni inšpektor sodi na UO nekdanjega VURS v Postojni, pristojnega za nadzor zavetišča, ki pokriva notranjsko. Nope, me ni prav nič strah napisat katerega. Samo reklame mu nočem delat. Tisti, ki veste, veste. :)

P.S.
Sarcasm: the last refuge of modest and chaste-souled people when the privacy of their soul is coarsely and intrusively invaded.
Fyodor Dostoevsky

Komentiranje ni vec mogoce.

Kategorije
  • Ni kategorij
Arhiv